Vlčnov

16.01.2013 15:24

 

Proč právě tato obec? Na první pohled mě zaujal název. Proč Vlčnov, co třeba Vlčov? Musím se přiznat, že jsem tuhle roztomilou obec četla poprvé jako Vlčov. To n jsem jaksi přehlédla, ale pak mě vyhledávač Google opravil. Takže Vlčnov.

Najdeme ho ve zlínském kraji v okrese Uherské Hradiště. Název pochází z období, kdy byla tato obec ještě osadou a často se v jejím okolí objevovaly smečky vlků. Začalo se osadě říkat Vlčice Nové, později se zkrátilo

Můžete zde najít například Kostel svatého Jakuba Staršího nebo Muzeum pálenic. Na návrší severně od Vlčnova stával zámek 

Pepčín, který byl později na základě rozhodnutí stržen. 

 

Tuto nemalou vesnici proslavila tradiční Jízda králů , která se koná vždy poslední neděli v květnu na Letnice. „Král“ ve vlčnovském kroji projíždí vesnicí se svou družinou. Je tak činěno podle některých zdrojů na památku dne, kdy se zachránil král Matyáš Korvín, převlečen do ženského kroje a ujížděl ve stejném průvodu vesnicí.

Tato obec není ochuzena ani o osobnost. Zde se narodil totiž Antonín Koníček v roce 1952. Byl to český trumpetista, kapelník a skladatel.