White Snow, Sněhurka nebo Sněhulienka - Jaká byla první verze jejího příběhu?

16.03.2013 11:46

Kdo by neznal příběh o nejkrásnější princezně z širého kraje, která měla vlasy černé jako uhlí a rty rudé jako krev? Samozřejmě mluvím o Sněhurce. Teď se trochu zamyslete a řekněte si, odkud vlastně znáte příběh o Sněhurce? Snad vám ho četla maminka, když jste byli malí, před spaním. Možná jste si ho sami přečetli nebo jste viděli pohádku v televizi. Ale určitě jste viděli tento příběh aspoň jednou z dílny Walta Disneyho. Ano, Sněhurka byla líbezná s krátkými černými vlasy, tváře měla růžové a rty plné a rudé. Princ se do ní zamiloval hned, jak ji spatřil. A macecha? Hned jak jste ji uviděli, poznali jste, že je zlá.

Jenže, kdo vlastně vymyslel tuto pohádku. Walt Disney to určitě nebyl a nebyl to ani Charles Perrault. Příběh o Sněhurce napsali bratři Grimmové. Jak jinak. Ale než se příběh vydal, bratři Grimmové ho krapet poupravili. Ptáte se jak?

1. V originále nechtěla Sněhurku zavraždit macecha, ale její vlastní matka.

2. Místo prince ji nalezne její otec - král a matku dá popravit.

3. A trpaslíci? Co myslíte?

Tato verze byla objevena až po smrti obou bratrů a změněná verze se vydala v roce 1810.

Příběh od bratří Grimmů se stal podkladem pro vznik animované pohádky Sněhurka a sedm trpaslíků od Walta Disneyho. Ale i Walt příběh trochu poupravil. Například víme, že Sněhurku zachrání polibek z pravé lásky od prince. V příběhu od bratrů princ poprosí trpaslíky, aby si ji mohl vzít na svůj zámek. Při cestě na zámek sluhové, kteří nesli rakev Sněhurky, zakopli, rakev spadla a Sněhurce z krku vypadlo uvízlé jablko. Tuhle verzi jste už také museli slyšet. Víme také, že v animaci princeznu zabije macecha, když jí dá otrávené jablko. Od Grimmů se ji macecha ,,zabije´´ hned třikrát - za prvé šněrovačkou, která ji udusí, za druhé otráveným hřebenem a až po třetí jablkem. V předcházejících dvou situacích Sněhurku zachrání trpaslíci. Dále si Walt Disney vymyslel jména trpaslíků. Trpaslíci od Grimmů totiž žádná jména neměli. A nakonec macecha nespadne ze skály jako v animaci. Grimmové macechu pořádně potrestali. Princ a Sněhurka pozvou na svou svatbu macechu, kde jí donutí, aby si obula rozžhavené střevíce a musela v nich tančit, dokud nepadla na zem mrtvá. Trochu kruté, nemyslíte? 

Tak to je příběh o Sněhurce. Doufám, že jste se něco nového dozvěděli nebo aspoň jste si připomenuli jednu z nejznámějších pohádkových postav vůbec. Jestli je Sněhurka také vaše oblíbeňkyně, tak pro ní můžete hlasovat i na facebooku, kde jsem vložila zatím společnou fotografii některých princezen od Walta Disneyho. Na facebooku najdete tento web pod názvem Web Slečinka. Přeji hezký den Vaše Slečinka