Říše snů

13.10.2013 16:38

Určitě víte, že spánek je pro nás nezbytný. Během spánku čerpá naše tělo sílu a energii. Bez něj bychom přežili sotva pár dní. 

Proto spíme dokonce až třetinu života!

A říká se přece - spánek je nejsladší věc na světě. Ale položte si teď otázku. Byl by pro nás tak příjemný, kdyby se nám nezdáli sny? Já osobně se na sny moc těším, protože jsou takové beze smyslu. To se mi líbí. 

Proč se nám zdají vlastně takové popletené sny? Je to tím, že když usneme, tak se naše vnímání sníží, ale mozek samozřejmě pracuje dál. 

Takže když konečne usneme, můžete si být jistí, že se vám teď budou zdát sny. Spánek má dvě fáze: REM a NREM.

REM fáze regeneruje naši psychiku a upevňuje paměť. V této fázi se oči pod zavřenými víčky pohybují. Podle tohoto pohybu je odvozen i název REM (= rapid eyes movement - rychlý pohyb očí).

Po REM fázi nastupuje NREM fáze, kdy se nám sny nezdají. V této fázi se spánek víc prohlubuje. NREM fáze má čtyři stádia. Název NREM znamená non rapid eyes movement - bez rychlého pohybu očí.

Jak už je tady naznačeno, sny přicházejí v REM fázi, která se za noc několikrát vystřídá s NREM fázi. Během spánku se nám může zdát i několik tisíc snů!

A teď je tady zajímavá otázka. Proč si některé sny pamatujeme a některé ne? Záleží na tom, z které fáze se probudíte. Docela logické, ne? Pokud se probudíte z REM fáze (což je klidně možné, protože se z ní dá snadno vzbudit), tak si sen, který se vám práve teď zdál, pamatujete, ale můžete ho za chvíli zapomenout. A když vás budík probudí v NREM fázi, tak máte smůlu (z NREM fáze se těžko probudíte sami od sebe, jde totiž o hluboký spánek, a proto vás z něj musí někdo vzbudit a často to bývá právě budík) a sny si nepamatujete.

REM fáze se za noc (pokud spíte aspoň osm hodin) vystřídá nejméně třikrát. Hrozná informace (alespoň pro mě) je, že její délka se s přibývajícím věkem zkracuje! :-( Škoda.

 

NREM fáze máme tedy čtyři. U třetí a čtvrté fáze jde opravdu o hluboký spánek, kdy je tedy obtížné někoho vzbudit. Tady může docházet k náměsíčnosti a chrápání. Proto se někdy divíte, že vás budík neprobudil. Když zvonil, vy jste prožívali zrovna čtvrtou NREM fázi spánku.

Tak to je všechno, doufám, že jste se něco nového a zajímavého dozvěděli. Teď vám tady ještě přidám hypnogram spánku: