Cinderella, Aschenputtel, Popelka nebo Popoluška aneb z ušmudlané holky princeznou

17.03.2013 11:16

Tento příběh zná snad každý. Avšak je tu malý zádrhel - existují dvě verze této překrásné pohádky o umouněné dívce. Znáte obě nebo vám snad nějaká unikla? Jestli můžu odpovědět za vás - určitě známe všichni obě dvě. Otázka je tedy jiná - Která byla dřív?

Nejznámější verze jsou od spisovatele Perraulta z roku 1694 a od bratří Grimmů z let 1812. Jak se tyto stejně začínající verze od sebe liší? Ale než se k zásadnímu rozdílu dostaneme, pojďme si připomenout stejný začátek této pohádky. Popelka je dívka, které zemře maminka a otec se ožení s jinou ženou se dvěmi dcerami. Po otcové smrti si macecha a její dvě nevlastní sestry z Popelky udělají služku a jméno Popelka dostane kvůli popelu, od kterého je stále umazaná. Jednou princ ze zdejšího království uspořádá ples, aby si našel nevěstu a teď přichází ten zásadní zlom v rozdílu těchto dvou verzí.

Ta dřívější verze od Perraulta říká, že za Popelkou v noci konání plesu příjde její víla kmotřička. Ta z ní udělá překrásnou dívku a z dýně jí vyčaruje kočár. Za zásadní bod se tady považují skleněné střevíčky. Možná se ptáte, proč jen Perrault dal Popelce  střevíčky ze skla. Důvod je jednoduchý. V té době (17.století) bylo sklo velice vzácné a drahé. Pouze v Benátkách se sklo spracovávalo.

Popelka jde tedy na ples, ale do půlnoci musí být doma. Této verze se chytil i Walt Disney, ale ten vypustil konec příběhu. Podle Charlese Perraulta po tom, co princ najde Popelku díky skleněnému střevíci, který při útěku ztratila, její nevlastní sestry Popelce padnou k nohám a prosí o odpuštění. Popelka jim odpustí a společně jedou do paláce. Ještěže to Walt Disney vypustil, protože mně osobně se ten konec nelíbí - já bych jim teda neodpustila...

Druhá verze - od bratří Grimmů - je vcelku dost jiná. Úvod je sice stejný, ale žádná dobrá víla kmotřička se zde neobjeví ani jednou. Když Popelce zemře její drahá maminka, chodívá se vyplakat na její hrob. Jednou se jí otec ptá, co by chtěla přivést z města a Popelka odpoví, že lískovou větev, na kterou narazí. Otec jí tedy větev donese a Popelka jí zasadí u hrobu své matky. Když se Popelka dozví o plese, a že tam nebude moct jít, tak se jde k hrobu vyplakat. Tam jí dva holoubci hodí k nohám oříšek, ze kterého se vyklubou překrásné šaty na ples. Tato verze je také jiná tím, že ples trvá tři noci. Tady také nemusí být Popelka doma do půlnoci, ale bojí se macechy, že domů přijede dříve. Před třetí noci plesu nechá princ schodiště polít smůlou a lepidlem, aby mu jeho neznámá už neutekla, jako předešlé dvě noci. Ona i přesto uteče, ale ztratí na schodech svůj zlatý střevíček. (Zlatý je proto, že Grimmové v 19. století nechápali, proč by střevíčky měli být ze skla - v té době běžná věc.) Když pak princ hledá svou milou po celém království, její nevlastní sestry se rozhodnou udělat na prince lest, aby si jednu z nich vzal za ženu místo Popelky. Jedna si uřeže patu, druhá palec. Naštěstí prince upozorní na lest holoubci. Pak si Popelku odvede na zámek. Víme ovšem, že bratři Grimmové byli dost krutí ke zlým pohádkovým postavám. (Už jsme se o tom přesvědčili u zlé královny ve Sněhurce.) I zlé nevlastní sestry se tedy dočkali trestu. Walt Disney je ale hodně pohádkový, a proto se rozhodl pro pohádkovější verzi od Charlese Perraulta - myslím, že udělal dobře. A co myslíte vy? Pište

A na závěr mi prosím dovolte pár osobních poznámek:

- myslím si, že kombinovaná pohádka o Popelce z těchto dvou verzí by neuškodila

- osobně bych volila kombinaci dobré víly kmotřičky a třínoční ples se skleněnými střevíčky

- určitě by nebylo špatné popsat například svatbu Popelky nebo třeba napsát pokračování :)

A vy určitě pište a hlasujte na facebooku o nejoblíbenější postavičce z dílny Walta Disneyho.