Vulgární nadávky=lékařské pojmy

02.09.2013 18:39

Všichni žijeme ve stresu, a tak není divu, že když nás někdo naštve, tak mu začneme nadávat. Dnešní doba poupravila i náš slovník, takže se nikdo nemůže divit, když zjistí, že byl právě nazván ne zrovna lichotivým názvem. Někdy používáme vulgární slovíčka denně a jsou nerozlučně spojená s naším vlastním slovníkem. Jsou to pojmy jako například vůl. I když  vůl znamená vlastně vykastrovaný býk, tak i přesto takto oslovujeme (ano i my dívky) našeho kamaráda – prostě muže. Nazdar, ty vole. Vole, čum na to! On je opravdu vůl. atd. Já osobně ,,vola´´ za  nadávku moc  nepovažuju, jelikož toto slovo používám skoro po každé větě (a jsem holka).

Ale řeč bude o mnoho vulgárnějších nadávkách jako jsou KRETÉN, DEMENT, DEBIL a IDIOT. Znáte je? Určitě ano. A určitě jste je už aspoň jednou použili na kamaráda/kamarádku. Takže, když je my a svět okolo nás tak moc používá, něco bychom o jejich pravém významu měli vědět.

1.KRETÉN

Kretén je z hlediska lékařského člověk, který trpí kretenismem. Kretenismus pochází z francouzštiny (crétin= slabomyslný) a jedná se o mozkovou poruchu způsobenou nedostatečnou funkcí štítné žlázy (=hypotyreóza). Další příčinou by mohl být nedostatek jódu ve stravě matky během těhotenství. Jód totiž vytváří hormony štítné žlázy. Zdrojem jódu je mořská voda, takže na hodně místech v nitrozemí je touto nemocí trpí. U nás naštěstí kretenismus vymizel a jód se dnes přidává hlavně do kuchyňské soli.  Kretén se inteligencí pohybuje kolem úrovně dítěte.

 

2.DEMENT

Za dementa se označuje člověk trpící závažným duševním onemocněním vznikající v průběhu života po ukončení psychických funkcí jako například paměť, motivace, intelekt (=  kognitivní funkce). Demencí může mít člověk po dvou letech života, kdy se tyto funkce už skončili.

 

3.DEBIL

 

Debil je člověk trpící debilitou, což se rovná lehké mentální retardaci (slabomyslnost). Velký vliv má dědičnost. Mentální retardace není nemoc, ale trvalý duševní stav, která se dělí do šesti kategorií (první z nich je lehká men. ret. – debilita).

 

4.IDIOT

 

Idiocie je těžká slabomyslnost. Patří do těžké až hluboké mentální retardace, kdy je IQ idiota 30-0 bodů. Člověk trpící idiocií odpovídá vývojové úrovně kojence a batolete. To znamená, že když někoho nazvěte idiotem, tak ho odlovíte tou nejtěžší slabomyslnosti z hlediska lékařství.

 

To je asi tak všechno. Tímto článkem po vás nechci, abyste přestali používat tyto pojmy jako nadávky. Jen chci ukázat na to, jaký mají význam z oblasti medicíny. A konec konců se tyto pojmy zapsaly i mezi vulgární slova, takže je klidně můžete používat dál. Ovšem doporučila bych je omezit (vždyť jsou to přeci jen odborné termíny) a zkusit svého známého oslovovat třeba blbec, vůl nebo pitomec. :-) 

 

Pro zajímavost jeden graf:

 Výtah je ze stránek:

https://cs.wikipedia.org/wiki/Ment%C3%A1ln%C3%AD_retardace#Lehk.C3.A1_ment.C3.A1ln.C3.AD_retardace_.28IQ_50_.E2.80.93_69.29

https://nemoci.vitalion.cz/demence/

https://www.priznaky-projevy.cz/interna/endokrinologie-metabolismus/kretenismus-priznaky-projevy-symptomy

Dále na: https://slovnik-cizich-slov.abz.cz/   ,   https://cs.wiktionary.org/wiki/Wikislovn%C3%ADk:Hlavn%C3%AD_strana