Trolling - nový druh internetové šikany

02.09.2013 17:41

Internetový trolling

Na světě je šikany více než dost a dnes si povíme o tzv. trollingu. Tento druh šikanování se před nedávnem objevil na internetu.

Troll je účastník online diskuzí na různých blocích nebo profilech, který píše pobuřující, bezdůvodné nebo kruté příspěvky k citlivým tématům jako je nějaké neštěstí nebo brutální zločin. Účelem trollů je provokovat ostatní uživatele k odezvě. Trollové mají dokonce své webové stránky i na facebooku. Jedna z nich se jmenovala Na věku nezáleží, kterou facebook uzavřel. Tato stránka rozzlobila spoustu lidí. Neznámý autor zde psal o dětech a sexu. Policie stránku označila za "amorální legraci". Na facebookové zdi se objevovaly vzkazy s pedofilními narážkami, které samozřejmě nezůstaly bez emoční odezvy.  O tomto profilu jste se mohli dozvědět v lednu 2012, kdy to bylo všechno čerstvé. U nás případný trolling vyšetřuje policie.

A v Britanii v roce 2011 už jednoho z trollů – Seana Duffyho – poslali do vězení na 18 měsíců. Šestadvacetiletý mladík například zesměšňoval patnáctiletou Natashu, která skočila pod vlak. Duffy zveřejnil fotografii s hnijící mrtvolou napadané červy s titulkem: ,,Zřejmě jsem chutnala dobře.´´ Dnes je Duffy na svobodě a internetových trollů stále přibývá.

 

Jak se nestát obětí trollingu:

1.      Pokud si chatuješ s někým, koho vůbec neznáš, dávej si pozor na informace, které mu poskytuješ. Mohl by toho zneužít a ty by ses stala obětí této šikany.

2.      Nikdy neodpovídej na vulgární e-maily adresované na tvoji osobu. Trolla to po čase přestane bavit a přestane ti psát. Pokud e-maily budeš dostávat dlouhodobě, svěř se dospělému.

 

Jak se proti trollingu bránit:

1.      Pokud by tě troll pohoršoval svými neslušnými zprávami, řekni to dospělé osobě.

2.      Pokud na internetu narazíš na diskuzi, která by se podobala trollingu, vůbec na narážky nereaguj a stránky hned opusť. O stránce řekni dospělé osobě.

Tak to je asi všechno. Doufám, že jste se tímto článkem poučili a seznámili se s dalším internetovým druhem šikany. Dále bych vás chtěla upozornit také na kyberšikanu – šikanu, šířenou hlavně na sociálních sítích.

 

Zdroj: https://zpravy.idnes.cz  ,  https://www.bbc.co.uk/news/uk-scotland-north-east-orkney-shetland-17385042  ,  časopis Blesk pro ženy-číslo36-2.září.2013