Rhodský kolos

18.01.2013 15:12

V Egejském moři na ostrově Rhodos kdysi stávala v přístavním městě monumentální socha známá jako Rhoský kolos. Obyvatelé Rhodu ve středověku chteli zůstat nezávislými obchodníky. Snažili se zůstat mimo válek, ale ostrov byl mnohokrát dobyt. Asi ve 4. století před naším letopočtem chtěli obyvatelé Rhodu oslavit neúspěšné obléhání řeckým vojskem na ostrov. Postavili proto sochu boha Slunce Helia, kterému takto poděkovali, že je ochránil.     

    Nevíme přesně, kde socha stála nebo jak vypadala. Ale byla odlita z bronzu a asi 33 metrů vysoká. Trvalo 12 let než se stavba dokončila. Dutá socha se dokončila kolem roku 280 před naším letopočtem.

Po mnoho let lidé věřili, že se kolos tyčil nad vjezdem do přístavu. To ovšem nebylo možné, protože šířka ústí přístavu byla 400 metrů, tak velký kolos nebyl. Z písemných zpráv vyplývá, že socha možná stála u ústí přístavu.(na obrázku)

Po 50 letech od postavení se kolos při zemětřesení při pádu přelomil v kolenou. Obyvatelé Rhodu nechali sochu ležet na stejném místě, kde se zřítila a zůstala tam téměř 900 let. Lidé sem přijížděli, aby viděli, co ze sochy zbylo. 

V roce 654 př.n.l. dobyl Rhodos syrský princ a sejmul ze sochy bronzové pláty. Prý je odvezl do Sýrie na hřbetech devítí set velbloudů. Bronz byl rozprodán a asi se z něj razily mince.