První lásky = platonické lásky?

06.01.2013 10:39

 

Prožili jsme ji všichni. Pro někoho byla růžovým obláčkem sladkým jako cukrová vata, pro jiného trpkým kyselým jablkem, které by nejraději zahodil na kompost dějin. (Svět ženy)


Síla prvních vztahů podle psychologů úzce souvisí s věkem. Láska spojená se sexuálním toužením dá o sobě vědět mezi 13. a 15. rokem s příchodem

puberty. V této době tělo prochází prudkými hormonálními a fyzickými změnami. Jeho sebevědomí je hodně zranitelné. V pubertě má snad každý pocit, že mu dospělí vůbec nerozumí (hlavně rodiče) a mluvit se dá jenom s vrstevníky. Když se pak najde osoba naleděná na stejnou vlnu, vnímá ji náctiletý jako světlo na konci tunelu. K novému vztahu se upíná s hloubkou a naivitou svého věku. Proto jsou první lásky něco jako droga. Náctiletí by měli být na pozoru, může je z nenadání napadnout první láska a hodně silná.

 

 

Pravá láska je jen jedna, říkají romantici, ale jak je to ve skutečnosti?

Bylo mi třináct, když jsem se poprvé zamilovala. Pořád jsem na něho myslela. Jaké by to asi bylo, žít s ním, nemilovat ho jenom platonický a líbat se pořád dokola? Jenže je v tom docela podstatný háček – je slavný, populární a o třicet let starší! On o mně nikdy neslyšel, já ho vídám v televizi denně. Otázka zní takto – Proč se dívky v pubertě zamilovávají do starších mužů, které znají s medii. Odpověď je celkem jednoduchá: v pubertě dívky přemáhá hodně změn, jak fyzických, tak emocionálních. Dívka v pubertě se zamilovává do starších mužů, protože v nim vidí ambiciózního a finančně zabezpečeného, zralého chlapa, který jím může být kdykoli oporou. U jejich vrstevníků opačného pohlaví tohle vidět nelze. A nakonec, jsou rozhodně přitažlivější, než jejich spolužáci. 

 

Co je platonická láska?

Platonickou lásku prožívají nejčastěji dívky v pubertě. Není to ovšem pravidlo. Tuto lásku mohou prožívat i kluci nebo dospělé osoby. Jedná se o pojem, kde nedojde k naplnění lásky z obou stran. Uvedeme si příklad: Dívka miluje spolužáka, on jí ne. Tato láska se prožívá jen z jedné strany.

Diskusní téma: První lásky = platonické lásky?

Nebyly nalezeny žádné příspěvky.

Přidat nový příspěvek