Nebojte se příjmaček

05.01.2013 15:20

Za chvíli budu deváťačka a tak mě zajímají příjmaci zkoušky. Našla jsem docela zajímavý článek.

Zjistila jsem, že se můžeme dostat na školu buď, že uděláme všeobecné testy nebo testy studijních předpokladů. Ale co mám od takových testů očekávat?

 

Začneme všeobkami, o nich už jste určitě slyšeli. Tyto testy mohou pomoci žákům, kteří neumějí logicky rozhodovat o řešení úkolu a zrovna excelují v českém jazyce. Zajímají se však o historii, botaniku nebo zoologii. Rádi si čtou v encyklopedii a dokáží si pamatovat důležité věci. Bodová dotace je u těchto testů sice nižší, přesto už mnohým studentům pomohla k úspěšnému zvládnutí zkoušek. Na tyto testy se nedá naučit nebo se zaměřit na konkrétní učivo. Můžou se tam objevit například otázky o sportu, biologii nebo literatuře. Rada nakonec: Pokud nevíte, sázejte na vylučovací metodu, protože u většiny otázek máte na výběr z několika možností.

 

A teď test studijních předpokladů. V těchto testech se objevují úlohy, ke kterým není třeba žádné konkrétní znalosti. Některé otázky se vážou k přiloženému textu, který si přečtete a potom odpovídáte na související dotazy. Nebo také určujete slova stejného a opačného významu, vyhledáváte vztah slov, doplňujete chybějící slova do textu. Logika je zde velmi důležitá. Tady dávejte pozor, protože se v logických úlohách často chybuje a úspěšnost v těchto typech úloh vytvoří největší celkové rozdíly mezi řešiteli.

 

 

Další rada na závěr: učte se odborné názvy jako jsou například substantiva, nominativ nebo interpunkce. Čtěte hodně v encyklopediích. Od osmého ročníku se zaměřte hodně na zeměpis a také dějiny. A nespěte při biologii. Pokud se budete snažit, výsledky se určitě dostaví. #

Jenom připomenu, že jsem tento text psala podle vlastních slov, ale podle odborného článku.

Diskusní téma: Nebojte se příjmaček

Nebyly nalezeny žádné příspěvky.

Přidat nový příspěvek